Godmorgon Frallor

Ingredienser

  • 1 st ev ägg till pensling
  • 1 näve(ar) ev vallmofrö

deg:

  • 25 g jäst
  • 0,5 dl olja (oliv- eller matolja)
  • 5 dl vatten
  • 0,5 msk salt
  • 120 g dinkelmjöl (eller grahams-mjöl) (2 dl)
  • 600 g vetemjöl (10 dl)
  • 1 dl solrosfrö (eller de frön du tycker om)

Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Slå över 2 dl kallt vatten och blanda tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ytterligare 3 dl kallt vatten, salt och olja. Jag använde mig av en god olivolja, men det går bra med matolja eller vilken olja du nu har hemma.

Tillsätt dinkelmjölet och 500 g av vetemjölet, tillsammans med solrosfrön om du vill ha detta i.

Arbeta degen i degmaskin. Jag brukar börja arbeta den 4 min på lägsta hastighet, och sedan 4 min på ett snäpp högre. Sedan kollar jag degen, om det går att ta en liten bit och rulla ihop till en boll och sedan tunna ut för att kontrollera glutenet (den ska vara elastisk och gå att tunna ut så pass mycket att du “kan se igenom det” utan att spricka). För min del behövde jag jobba den ytterligare ca 6 minuter, där jag kontrollerade den varannan minut och tillsatte lite i taget av resterande mjöl.

Stjälp ut degen, utan mjöl på bänken. Dela den i 63-65 g stora bullar, totalt blir det 20 st. Rulla till fina bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. Har du inte en våg, dela degen i två delar, och sedan i två igen. Rulla ut varje fjärdedel till en jämn rulle och dela den i 5 lika stora delar. Ställ plåten i kyl med handduk över och låt jäsa över natten. Jag brukar göra detta på kvällen, efter middag.

På morgonen, ta ut plåten från kylen. Om du vill, pensla bullarna med uppvispat ägg eller vatten och strö över vallmofrön. Sätt sedan ugnen på 250 grader och ställ direkt in plåten i ugnen. Grädda 20-30 minuter – tills de är gyllenbruna. Låt svalna en liten stund innan du skär upp och njut sen av nybakt bröd till frukost!

Etiketter: